Popis projektu

Itinerář

Santiago de Chile » Calama » San Pedro de Atacama » Salar de Atacama (Lagunas Altiplanicas) » Valle de la Luna » El Tatio » Laguna Verde » Laguna Colorada » Salar de Uyuni » Potosí » Sucre » Tarabuco » La Paz » Copacabana » jezero Titicaca » Isla de la Luna » Isla del Sol

Program zájezdu

1. den: odpoledne odlet z Prahy do Santiago de Chile.

2. den: ráno po příletu do Santiago de Chile, transfer do hotelu. Po krátkém odpočinku prohlídka města s náměstími Plaza de Armas a Plaza de la Libertad, metropolitní katedrála, prezidentský palác La Moneda a řada koloniálních budov, dále návštěva starobylé tržnice Mercado Central. Odpoledne návštěva vinařské oblasti spojená s degustací, případně ještě výjezd na vrchol San Cristobal, odkud je krásný výhled na město i pohoří And.

3. den: přelet 1500 km na sever do města Calama, přejezd do ospalého kouzelného městečka San Pedro de Atacama – prohlídka místního kostela a přilehlých uliček s výhledem na majestátní sopku Licancabur. Odpoledne výlet do údolí Valle de la Luna – písečné duny, barevné skály a úžasný západ slunce.

4. den: brzy ráno odjezd k nejvýše položeným gejzírům na světě – El Tatio (4320 m), pozorování kouřících fumarolů a gejzírů v ranním oparu v pozadí s vulkány, snídaně, možnost koupání v termálních bazéncích s vodou 35˚C. Cestou zpět zastávka v zapadlé indiánské vesničce Machuca s koloniálním kostelíkem. Po návratu do San Pedro de Atacama odpočinek, odpoledne výlet do pouštní oblasti Salar de Atacama k solnému jezeru Chaxa, kde lze pozorovat několik druhů ptactva včetně plameňáků, vesnice Toconao s kostelíkem s nabílenou zvonicí a opět nezapomenutelný západ slunce, nebo do oblasti Lagunas Altiplanicas s jezery Miscanti a Miñiques s křišťálově čistou vodou v pozadí s vulkány, večer návrat do San Pedro de Atacama.

5. den: přejezd do Bolívie úžasnou krajinou, jedním z nejizolovanějších koutů planety, mj. kolem jezer Laguna Verde a Colorada, kolem vulkánu Licancabur (5960 m). Přírodní rezervace Eduardo Avaroa, známý „zkamenělý strom“ Arbol de piedra, gejzíry a fumaroly, pozorování zvěře včetně až 3 druhů plameňáků a divokých vikuní v oblasti s nadmořskou výškou přes 4000 metrů.

6. den: největší solná pláň na světě Salar de Uyuni, zastávka ve vesničce Colchani nedaleko sopky Tunupa. Velkou zajímavostí je ostrov Incahuasi, na kterém roste až 6000 kaktusů, některé až do výšky 6 metrů. Prohlídka starých parních lokomotiv a vagonů na tzv. Cementerio de trenes. Ubytování v hotelu ze soli.

7. den: ráno přesun do Potosí, návštěva kdysi nejlidnatějšího města světa plného koloniálních domů, 35 kostelů a bohatých stříbrných dolů. Exkurze do dolu hory Cerro Rico a také bývalé mincovny Casa de Moneda.

8. den: ráno přesun do hlavního města Sucre. Prohlídka nejkrásnějšího města Bolívie, které je dodnes živým muzeem bohaté španělské aristokracie. Univerzitní městecko, příjemné klima a spousta bílých koloniálních staveb, např. klášter La Recoleta, katedrála, Casa de la Libertad, kde byla podepsána bolívijská nezávislost, dále úžasné muzeum textílii etnických skupin jako Tarabuco či Jalq’a.

9. den: ráno výlet na nedělní trh do indiánské vesnice Tarabuco. kam se sjíždějí místní domorodci z celého okolí, aby prodali nebo nakoupili nejen ovoce a zeleninu, ale také zvířata nebo ponča. Kromě výhodného nákupu je to úžasná podívaná. Odpoledne individuální volno v Sucre. Večer fakultativně návštěva folklorního představení s možností focení.

10. den: ráno přelet do La Pazu, poté přejezd do městečka Copacabana na břehu jezera Titicaca, nejznámějšího poutního místa Bolívie, prohlídka kostela.

11. den: ráno trajektem na ostrovy Slunce a Měsíce (Isla del Sol a Luna), kde se podle legendy narodil první Inka. Focení krajiny, kde poklidný život kontrastuje s temnou vodou jezera Titicaca na pozadí majestátních zasněžených Kordiller, odpoledne návrat do Copacabana.

12. den: La Paz, prohlídka města založeného v kotlině pod majestátní horou Illimani (6.439m), jízda moderní lanovkou z horního La Pazu (El Alto) do centra města, náměstí Murillo s prezidentským palácem a metropolitní katedrálou, kostel San Francisco, ulička Jaen s muzei a čarodějnický trh. Odpoledne výlet do Údolí měsíce s úžasnými skalními věžemi a útvary vytvarovaných erozí.

 13. den: dopoledne odlet do Evropy

14. den: přílet do Prahy