Popis projektu

Itinerář

Buenos Aires » El Calafate » NP Los Glaciares » Perito Moreno » Puerto Natales » NP Torres del Paine » Isla Magdalena » Punta Arenas » Calama » San Pedro de Atacama » Lagunas Altiplanicas » Salar de Atacama » El Tatio » Valle de la Luna » Santiago de Chile » Velikonoční ostrov

Program zájezdu

1. den: odpoledne odlet z Prahy do Buenos Aires

2. den: ráno přílet do Buenos Aires – hlavního města Argentiny, prohlídka nejzajímavějších částí města (náměstí Plaza de Mayo s vládní budovou Casa Rosada a metropolitní katedrálou, 140 metrů široká Avenida 9 de Julio s Obeliskem postaveným ke 400.výročí založení města, Colón – nejslavnější budova opery Jižní Ameriky, San Telmo – tradiční čtvrť s bary a restauracemi, kde se tančí tango, La Boca – pestrobarevná čtvrť umělců, dříve imigrantů, a nakonec exkluzivní čtvrť La Recoleta se známým hřbitovem a zelenající se oáza klidu plná parků a zahrad – Palermo). Večer fakultativně představení tanga.

3. den: dopoledne přelet z Buenos Aires do městečka El Calafate v Patagonii, prohlídka města, nákup suvenýrů. Odpoledne fakultativně návštěva moderního Glaciarum (jedno z nejlepších muzeí světa věnovaných ledovcům), případně pěší výlet do přírodní rezervace Laguna Nimez, která je domovem až 80 druhů ptactva, večer ochutnávka pečeného skopového masa.

4. den: ráno návštěva NP Los Glaciares s ledovcem Perito Moreno – tento jeden z mála narůstajících ledovců na světě nabízí neskutečnou podívanou, při které se až 60 metrů vysoké kusy ledu řítí do vod jezera Argentino. Fakultativně plavba lodí po jezeře Argentino k ledovci Perito Moreno. Odpoledne přesun do Chile do městečka Puerto Natales.

5.-6. den: NP Torres del Paine – 2denní pobyt v jednom z nejkrásnějších národních parků Jižní Ameriky, během kterého lze pozorovat skalní věže Torres a „rohy“ Cuernos s nejvyšší horou Paine Grande (3050 m), ledovce, jezera (Grey, Pehoé, Nordenskjold, ad.), vodopády Salto Grande a zdejší faunu, např. kondora, nandu nebo divoké guanaco. Poslední den návrat do městečka Puerto Natales.

7. den: ráno výlet lodí z přístavu v Laredo Bay do Magellanského průlivu k ostrovu Isla Magdalena. Pozorování největší kolonie tučňáků magellanských v chilské Patagonii (až 120 tisíc), lachtanů hřivnatých a také hejna racků a kormoránů. Odpoledne odlet z Punta Arenas přes Santiago de Chile až do města Calama, večer příjezd do ospalého kouzelného městečka San Pedro de Atacama.

8. den: výlet do pouštní oblasti Salar de Atacama k solnému jezeru Chaxa, kde lze pozorovat až 3 druhy plameňáků, zapadlé vesnice Toconao a Socaire s kostelíky s nabílenou zvonicí a oblast Lagunas Altiplanicas s jezery Miscanti a Miñiques s křišťálově čistou vodou v pozadí s vulkány, večer návrat do San Pedro de Atacama.

9. den: brzy ráno odjezd k nejvýše položeným gejzírům na světě – El Tatio (4320 m), pozorování kouřících fumarolů a gejzírů v ranním oparu, snídaně, možnost koupání v termálních bazéncích s vodou 35°C. Po návratu do San Pedro de Atacama odpočinek, možnost návštěvy místního kostela a věhlasného archeologického muzea, kde jsou k vidění mj. textilie, keramika, zlaté předměty a šperky předkolumbovských kultur. Později odpoledne výlet do údolí Valle de la Luna – písečné duny, barevné skály a úžasný západ slunce.

10. den: ráno transfer na letiště v Calama a následně odlet do hlavního města – Santiago de Chile. Prohlídka města s náměstími Plaza de Armas a Plaza de la Libertad, metropolitní katedrála, prezidentský palác La Moneda a řada koloniálních budov, dále návštěva starobylé tržnice Mercado Central, fakultativně návštěva muzea Předkolumbovského umění. Odpoledne výjezd na vrchol San Cristobal, odkud je krásný výhled na město i pohoří And.

11. den: odlet na Velikonoční ostrov, nejodlehlejší místo naší planety, asi 3200 km od pobřeží Chile a 4050 km od Tahiti. Po příletu na letiště Mataveri v Hanga Roa (jediná obec na ostrově) transfer do hotelu. Po krátkém odpočinku procházka po Hanga Roa, mj. návštěva místního kostela, ve kterém lze spatřit nejen sošky svatých s vyobrazením připomínající ptačího muže, ale také kopii pražského jezulátka. 

12. den: celodenní výlet po ostrově Rapa Nui. Prohlídka plošiny Akahanga se spadlými sochy moai a malou jeskyní. Návštěva lomu Rano Raraku, kde byla vytesána většina soch moai, více než 300 jich je dodnes nedokončených (největší El Gigante měří 21 metrů), největší Ahu Tongariki s 15 sochami moai, petroglyfy Te Pito Kura, divokou pláž Ovahe či nejkrásnější pláž ostrova Anakena s Ahu Nau Nau, kde bude možnost se vykoupat. Odpočinek na bílém písku pod palmami, které sem byly dovezeny z Tahiti.

 13. den: dopoledne návštěva obřího kráteru Rano Kau a nedaleké ceremoniální vesničky Orongo, která je na vrcholu skalního srázu a kde se konaly slavnosti ptačího muže. Právě odsud je také vidět ostrůvek Motu Nui, na kterém hnízdil manutara, druh rybáka, jehož vejce musel ptačí muž jako první najít, doplavat s ním zpět k pobřeží a donést jej svému náčelníkovi, jehož kmen se následně stal na rok vládcem celého ostrova. Dále prohlídka proslulých plošin Vinapu a jeskynních maleb v Ana Kai Tangata. Odpoledne výlet k plošině Ahu Akivi se 7 moai, jedinými sochami postavenými tváří k oceánu. Menší kráter Puna Pau, odkud čerpali červený kámen pro tzv. pukao, což byla pokrývka hlavy nebo ještě pravděpodobněji vlasy svázané do uzlu. Večer fakultativně návštěva folklorního představení.

14. den: ráno individuální volno – možnost procházky k Ahu Tahai –  jediné soše, kterou zdobí zrestaurované oči z bílého korálu, prohlídce místního muzea věnovaného historii ostrova nebo k nákupu suvenýrů ve městečku Hanga Roa. Poté transfer na letiště a odlet do Santiago de Chile

14. den: Santiago de Chile, individuální volno, odpoledne odlet ze Santiago de Chile do Evropy.

14. den: přílet do Prahy