Popis projektu

Itinerář

Buenos Aires » Colonia del Sacramento » El Calafate » NP Los Glaciares » Perito Moreno » El Chalten » Fitz Roy » NP Torres del Paine » Puerto Natales » Isla Magdalena » Punta Arenas » Santiago de Chile » Velikonoční ostrov

Program zájezdu

1. den: odpoledne odlet z Prahy do Buenos Aires.

2. den: přílet do Buenos Aires – hlavního města Argentiny, prohlídka nejzajímavějších částí města (náměstí Plaza de Mayo s vládní budovou Casa Rosada a metropolitní katedrálou, 140 metrů široká Avenida 9 de Julio s Obeliskem postaveným ke 400.výročí založení města, Colón – nejslavnější budova opery Jižní Ameriky, San Telmo – tradiční čtvrť s bary a restauracemi, kde se tančí tango, La Boca – pestrobarevná čtvrť umělců, dříve imigrantů, a nakonec exkluzivní čtvrť La Recoleta se známým hřbitovem a zelenající se oáza klidu plná parků a zahrad – Palermo).

3. den: ráno trajekt přes zátoku řeky La Plata do uruguayského města Colonia del Sacramento – překrásné koloniální městečko založené v roce 1680 (na seznamu UNESCO), dlouhá léta se o něj přeli Španělé a Portugalci, dnes jsou zde k vidění úzké dlážděné uličky, části hradeb a pevnosti, mnoho koloniálních domů i aréna pro býčí zápasy postavená v maurském stylu. Trajektem návrat zpět do Argentiny. Večer představení tanga.

4. den: Buenos Aires – individuální volno, po poledni přelet do městečka El Calafate v jižní Patagonii. Odpoledne prohlídka města, nákup suvenýrů, případně fakultativně pěší výlet do přírodní rezervace Laguna Nimez, která je domovem až 80 druhů ptactva. Večer ochutnávka pečeného skopového masa.

5. den: prohlídka NP Los Glaciares s ledovcem Perito Moreno – tento jeden z mála narůstajících ledovců na světě nabízí neskutečnou podívanou, při které se až 60 metrů vysoké kusy ledu řítí do vod jezera Argentino. Fakultativně plavba lodí po jezeře Argentino k ledovci Perito Moreno. Večer přesun do městečka El Chaltén.

6. den: pěší výlet údolím řeky Fitz Roy k ledovcovému jezeru Torre pod Mekku všech horolezců – La Torre (3102 m), případně kratší výlety k vyhlídkám Condor nebo Torre. Fotografování překrásné patagonské krajiny.

7. den: pěší výlet k majestátní skalnaté špici Fitz Roy (3375 m), zdatnější mohou vystoupat až k Laguně de los Tres, případně kratší výlety v okolí (Laguna Capri, vodopády Chorrillo del Salto), večer návrat autobusem do El Calafate.

8. den: ráno přejezd autobusem do městečka Puerto Natales v Chile. Poté přesun do nedalekého NP Torres del Paine – průjezd parkem s nezapomenutelnými scenériemi skalních věží, jezer a ledovců, kratší pěší túra k vodopádu Salto Grande nedaleko jezera Pehoé a také na vyhlídku na jezero Nordenskjold a nejvyšší horu Paine Grande (3050 m).

9. den: NP Torres del Paine – celodenní pobyt v jednom z nejkrásnějších národních parků Jižní Ameriky. Pobyt v přírodě s pěšími výlety, během kterých lze pozorovat zdejší faunu, např. kondora, nandu nebo divoké guanaco a samozřejmě také odlomené tyrkysově modré kusy ledovce v oblasti ledovcového jezera Grey. Pozdě odpoledne návrat do Puerto Natales.

10. den: brzy ráno přejezd do přístavu nedaleko Punta Arenas, výlet lodí do Magellanského průlivu k ostrovům Isla Magdalena a Isla Marta. Pozorování a fotografování z těsné blízkosti největší kolonie tučňáků magellanských v chilské Patagonii (až 120 tisíc), několika set lachtanů hřivnatých a také hejna racků a kormoránů. Poté přesun do Punta Arenas, odpoledne prohlídka města a úžiny, odpočinek.

11. den: dopoledne přelet do hlavního města Santiago de Chile a následně odlet na Velikonoční ostrov, nejodlehlejší místo naší planety, asi 3200 km od pobřeží Chile a 4050 km od Tahiti. Po příletu na letiště Mataveri v Hanga Roa (jediná obec na ostrově) transfer do hotelu. Během celého našeho pobytu se na ostrově bude konat největší kulturní slavnost v roce: Tapati – doprovázená polynéskou hudbou, tancem krásných dívek v krojích, spolu s celou řadou soutěží od malování těl až po odvěké závody různých sportovních disciplín původních obyvatel. Program a výlety po ostrově se budeme snažit upravit také dle konkrétního programu a akcí během slavností Tapati, který v tuto chvíli ještě není znám.

12. den: dopoledne návštěva obřího kráteru Rano Kau a nedaleké ceremoniální vesničky Orongo, která je na vrcholu skalního srázu a kde se konaly slavnosti ptačího muže. Právě odsud je také vidět ostrůvek Motu Nui, na kterém hnízdil manutara, druh rybáka, jehož vejce musel ptačí muž jako první najít, doplavat s ním zpět k pobřeží a donést jej svému náčelníkovi, jehož kmen se následně stal na rok vládcem celého ostrova. Dále prohlídka proslulých plošin Vinapu a jeskynních maleb v Ana Kai Tangata. Odpoledne procházka po Hanga Roa, mj. návštěva místního kostela, ve kterém lze spatřit nejen sošky svatých s vyobrazením připomínající ptačího muže, ale také kopii pražského jezulátka. Večer focení západu slunce nedaleko Ahu Tahai – jediné soše, kterou zdobí zrestaurované oči z bílého korálu.

13. den: celodenní výlet po ostrově Rapa Nui. Prohlídka dvou plošin Vaihu a Akahanga se spadlými sochy moai. Návštěva lomu Rano Raraku, kde byla vytesána většina soch moai, více než 300 jich je dodnes nedokončených (největší El Gigante měří 21 metrů), největší Ahu Tongariki s 15 sochami moai, petroglyfy Te Pito Kura, divokou pláž Ovahe či nejkrásnější pláž ostrova Anakena s Ahu Nau Nau, kde bude možnost se vykoupat. Odpočinek na bílém písku pod palmami, které sem byly dovezeny z Tahiti.

14. den: dopoledne individuální volno – možnost ke koupání, k odpočinku. Odpoledne výlet k plošině Ahu Akivi se 7 moai, jedinými sochami postavenými tváří k oceánu. Jeskyně sopečného původu Ana Te Pahu, které sloužily jako zásobárny pitné vody. Menší kráter Puna Pau, odkud čerpali červený kámen pro tzv. pukao, což byla pokrývka hlavy nebo ještě pravděpodobněji vlasy svázané do uzlu.

15. den: ráno individuální volno – možnost k prohlídce místního muzea věnovaného historii ostrova nebo k nákupu suvenýrů ve městečku Hanga Roa. Poté transfer na letiště a krátce po poledni odlet do Santiago de Chile.

16. den: Santiago de Chile – dopoledne krátká prohlídka města a následně odlet do Evropy.

17. den: přílet do Prahy