Popis projektu

Itinerář


Santa Cruz de la Sierra » Sucre » Tarabuco Potosí » Uyuni » Salar de Uyuni » Laguna Colorada » Laguna Verde » San Pedro de Atacama » Valle de la Luna » El Tatio » Valle de Arcoiris » Calama » Viňa del Mar » Valparaiso » Santiago de Chile

 

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do Santa Cruz de la Sierra, nejlidnatějšího města Bolívie.

2. den: ráno přílet do Santa Cruz a následně přelet do hlavního města Sucre. Po krátkém odpočinku prohlídka nejkrásnějšího města Bolívie, které je dodnes živým muzeem bohaté španělské aristokracie. Univerzitní městečko, příjemné klima a spousta bílých koloniálních staveb, např. klášter La Recoleta, katedrála, Casa de la Libertad, kde byla podepsána bolívijská nezávislost, dále úžasné muzeum textilií etnických skupin jako Tarabuco či Jalq’a.

3. den: ráno výlet na nedělní trh do indiánské vesnice Tarabuco. kam se sjíždějí místní domorodci z celého okolí, aby prodali nebo nakoupili nejen ovoce a zeleninu, ale také zvířata nebo ponča. Kromě výhodného nákupu je to úžasná podívaná. Odpoledne individuální volno v Sucre. Večer fakultativně návštěva folklorního představení.

4. den: dopoledne přesun do Potosí, kdysi nejlidnatějšího města světa plného koloniálních domů, 35 kostelů a bohatých stříbrných dolů. Prohlídka historického centra včetně návštěvy bývalé mincovny Casa de Moneda, jednoho z nejlepších muzeí v Bolívii, poté exkurze k dolům hory Cerro Rico.

5. den: ráno přejezd krajinou jako z divokého Západu do Uyuni, kdysi významného železničního uzlu, prohlídka starých parních lokomotiv a vagonů na tzv. Cementerio de trenes. Ubytování v hotelu ze soli (nezapomenutelný zážitek), pozorování západu slunce nad nekonečnou „bílou“ plání.

6. den: ráno zastávka ve vesničce Colchani nedaleko sopky Tunupa, exkurze do místní „fabriky“ se zpracováním soli. Poté přejezd největší solné pláně na světě Salar de Uyuni, Velkou zajímavostí je ostrov Incahuasi, na kterém roste až 6000 kaktusů, některé až do výšky 6 metrů.

7. den: úžasnou krajinou, jedním z nejizolovanějších koutů planety, mj. přírodní rezervace Eduardo Avaroa, známý „zkamenělý strom“ Arbol de piedra, gejzíry a fumaroly. Pozorování zvěře včetně až 3 druhů plameňáků a divokých vikuní v oblasti s nadmořskou výškou přes 4000 metrů. Dále kolem jezer Laguna Colorada a Laguna Verde, vulkánu Licancabur (5.960 m) až do Chile.

8. den: San Pedro de Atacama – ospalé, ale velice kouzelné městečko uprostřed pouště a hor, dopoledne odpočinek, procházka po městě s prohlídkou místního kostela a věhlasného archeologického muzea, kde jsou k vidění mj. textilie, keramika, zlaté předměty a šperky nebo mumie předkolumbovských kultur. Odpoledne výlet do údolí Valle de la Luna – písečné duny, barevné skály a úžasný západ slunce.

9. den: brzy ráno odjezd k nejvýše položeným gejzírům na světě – El Tatio (4320 m), pozorování kouřících fumarolů a gejzírů v ranním oparu v pozadí s vulkány, snídaně, možnost koupání v termálních bazéncích s vodou 35˚C. Cestou zpět zastávka v zapadlé indiánské vesničce Machuca s koloniálním kostelíkem. Po návratu do San Pedro de Atacama odpočinek, odpoledne výlet do údolí Yerbas Buenas se zastávkou u petroglyfů a Duhového údolí (Valle de Arcoiris) plného úžasných barev.

10. den: transfer na letiště v Calama a přelet 1500 km na jih do hlavního města Chile – Santiago de Chile. Odpoledne výjezd na vrchol San Cristobal, odkud je krásný výhled na město i pohoří And.

11. den: celodenní výlet k Pacifiku, vinařskou oblastí údolí Casablanca, Viňa del Mar – návštěva přímořského letoviska se spoustou zahrad. Poté prohlídka nejstaršího a nejoriginálnějšího chilského města Valparaiso – postaveného ve svazích nad Pacifikem, jehož spodní a horní části spojuje 16 lanovek, náměstí Sotomayor s památníkem hrdinů války za nezávislost, dům Pabla Nerudy, výjezd lanovkou s vyhlídkou na město, večer návrat do Santiago de Chile.

12. den: Santiago de Chile, prohlídka města s náměstími Plaza de Armas a Plaza de la Libertad, metropolitní katedrála, prezidentský palác La Moneda a řada koloniálních budov, dále návštěva starobylé tržnice Mercado Central, fakultativně návštěva muzea Předkolumbovského umění, odpoledne odlet ze Santiago de Chile do Evropy. 

13. den: přílet do Prahy